برای دستباف های استان بوشهر اعم از «فرش» و «گبه» این استان ۴ امین جشنواره تشکیل گردید و در حاشیه آن تجلیلی از ۲۲ فعال در زمینه «فرش» به عمل آمد.
در زیر بیاناتی را در خصوص صنعت «فرش» در کشورمان از نماینده ولی فقیه و امام جمعه در بوشهر آیت الله صفایی بوشهری به میان می آوریم :
آن طور که مقام معظم رهبری بیان داشته اند در اقتصاد مقاومتی یکی از مواردی که بسیار حائز اهمیت است مقوله صنعت «فرش» است که برای آن که بتوان این صنعت را گسترش داد باید بازارهای بین المللی را هم با معیارهای بومی در دست گرفت .
استاندار بوشهر جناب سالاری در این خصوص اعتقاداتش را بیان داشت :
ایشان بازاریابی را مهمترین دغدغه تولیدکنندگان صنایع دستی عنوان کرد و گفت: آمادهایم خانه «فرش» را در استان راه اندازی کنیم تا با همکاری مرکز «فرش» ایران، صادر کنندگان «فرش» به استان بیایند و بازار تولیدکنندگان استان رونق بگیرد .
رئیس مرکز ملی فرش ایران هم گفت: فرش ایران در رتبه نخست جایگاه جهانی قرار دارد و در ۱۰ ماه امسال چهار هزار تن صادرات فرش دستباف به ارزش ۲۳۰ میلیون دلار داشتیم .
آقای کارگر همچنین با اشاره به اینکه ۴۸۰ هزار بافنده فرش بیمه هستند،افزود: طرح بیمه بافندگان فرش از پنج سال پیش اجرا شده و برای سال۹۵ نیز ۱۷۰۴ میلیارد تومان برای بیمه بافندگان فرش پیشنهاد شده است .
همچنین آقای حسینی محمدی رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان گفت:در استان ۷ هزار بافنده فرش داریم که ۱۶۰۰ نفر آنها بیمه هستند و امسال به۲۲۰ نفرشان تسهیلات۵۰ میلیون ریالی پرداخت شده است.
انسانهای اولیه از پوست حیوانات به عنوان زیرانداز خود استفاده میکردند. به مرور زمان با اهلی کردن حیواناتی که دارای پوست پشمی بودند و نیز با به دست آوردن تجربه کافی در ساختن ابزارهای لازم، پشم حیوانات اهلی را ریسیدند و گلیمهای ساده را که نخستین زیراندازهای تار و پودی بودند را بافتند. بعدها بر اساس تجربه و تلاش، انواع زیراندازها را بافتند که یکی از آنها گبه میباشد. گبه یا قالیچه خرسک فرشی از جنس قالی است که معمولاً در اندازه کوچک توسط عشایر لر و قشقایی بافته میشود.
گبه پرزهای بلند دارد و در بافت آن شمار پود بیشتری به کار میرود که تأثیر چشمگیری بر نرمی گبه میگذارد. تعداد پود برخی از گبهها گاهی از سه تا هشت پود در هر رج و بلندی پرزها گاهی تا یک سانتیمتر هم میرسد.
تاریخچه :
به طور یقین نمیدانیم نام گبه از کجا آمده است. فرش شناسان امروز برای یافتن ریشه این کلمه مسیر پر پیچ و خمی را پیمودهاند. در مواقعی آن را در کنار واژه قبیح گذاشته وگاه به کلمه «گایر» ربط دادهاند که اولی به معنای زشت و معمولی و دومی به معنای حفاظ است. اما امروز در لغت به معنای ضخیم و زمخت است و نوعی فرش است که دارای خوابی بلند و به صورت درشت بافت است. در ابتدا نیز به عنوان زیراندازی بافته شده که مانع نفوذ سرمای زمین میشده است.